Rinoplasti ameliyatı sonrası problemler ve çözümleri

Rinoplasti (Estetik burun ameliyatı) tüm dünyada en sık yapılan estetik ameliyatlardan biridir. Doğal olarak bu ameliyat sonrası memnun olmayan küçümsenmeyecek bir hasta grubu vardır. Bu hastalara sekonder rinoplasti ameliyatı yapılarak istenilen değişiklikler gerçekleştirilebilir.

Daha önce burun ameliyatı olup yeniden ameliyat olmak isteyen hastaların sorduğu en sık 5 soru ve cevapları…

1. Burundan nefes alamama nedeniyle ameliyat oldum burnum düştü. Çözüm var mı? 

Rinoplasti sonrası normal şartlarda burun ucunda düşme görülmez ancak ilk ameliyatta burun destek dokusunu sağlayan septumdan fazla kıkırdak çıkarılmışsa düşme görülebilir. Bunun çözümü burun, kulak veya kaburgadan yedek kıkırdak alınıp destek dokunun yeniden sağlanmasıdır. İkinci ameliyatta bu sorun giderilebilir.

2. Burun ameliyatım sonrası ilk başta burnum çok güzeldi, sonra bir yana kaymaya başladı. Şimdi belirgin eğrilik var ne yapmalıyım?

Rinoplasti sonrası ödem (şişlik) zamanla iner, bu nedenle ödem inene kadar görünüm sürekli değişir. Bu değişim en çok ilk üç ay olur zamanla (6-12 ay içinde) değişim azalır, burun şekli sabitleşmeye başlar. 12.aydan sonra burnun şekli kalıcı hale gelir. Rinoplasti sonrası erken görünüm aldatıcı olabilir, bu dönemde güzel görünen bir burun değişebileceğinden 12.ay dolana kadar kesin bir yargıda bulunmak doğru değildir. Bu süreden sonra beğenilmeyen kısımlar ek yöntemlerle düzeltilebilir.

3. Burundan daha önce ameliyat oldum ama sonucu beğenmedim. Ne önerirsiniz?

Öncelikle ilk ameliyatı yapan cerrahınıza başvurmalısınız. Cerrahınız size her hangi bir hekimden daha fazla yardımcı olabilir. Cerrahınıza ulaşamadığınızda her hangi bir Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanına başvurabilirsiniz.

4. Estetik burun ameliyatını ikinci kere olursam nefes almam da düzelir mi?

Rinoplasti estetik bir ameliyattır. Bu ameliyat sırasında eğer varsa burunda bulunan eğrilik (septum deviasyonu) ve burun etlerinde büyüme (konka hipertrofisi) de düzeltilebilir.

5. Daha önce ameliyat oldum. İkinci ameliyat daha zor olur mu?

Genelde ameliyat olan bölgelerde fibrozis denilen cerrah açısından zorlayıcı doku gelişir. Bu nedenle ikinci ameliyat cerrah açısından zorlayıcı olabilir. Yine ilk ameliyatta fazla kıkırdak çıkarılmışsa ikinci ameliyatta bu eksikliği gidermek kolay değildir. Bununla birlikte yapılacak işlem nispeten basit ise ilk ameliyattan kolay olabilir. İkinci ameliyatın zorluk veya kolaylığı ilk ameliyatta yapılan işlemlere göre değişir.

Yorum bırakın

tr_TRTurkish
Scroll to Top