Cilt Kanserine Yakalanmamak Mümkün Mü?

Cilt kanserinin görülme sıklığı her geçen gün artmakta ve toplumda ‘Cilt kanserinden korunabilir miyiz?’ sorusu gittikçe daha sık sorulmakta ve araştırılmaktadır. Cilt kanserinin en büyük sebebi güneş ışığı ile dünyamıza gelen ultraviyole (UV) ışınlardır. Bu ışınlar, atmosferde bulunan ozon tabakasının incelmesiyle dünyamıza daha fazla miktarda gelmeye başlamıştır. UV  ışınlarının dünyaya en fazla geldiği ve insanlar için en zararlı olduğu zaman dilimi saat 10 ile 16 arasıdır. 

Cilt kanserinin oluşmasının maruz kalınan UV’ye bağlı olduğu kadar kişinin yaşı da bir diğer önemli sebeptir. Çocukluk çağında bir defa bile su toplayacak kadar (2.derece) güneş yanığı oluştuysa ilerleyen yıllarda cilt kanseri riski artmaktadır. Yine uzun yıllar, kronik olarak güneşe maruz kalan kişilerde yaşlılık döneminde bu risk artar. Bu nedenle özellikle bebek ve çocuklar gündüz vakti gerekli güneş koruyucuları uygulanmadan uzun süre güneşe çıkarılmamalıdırlar.

Cilt kanserinin birden fazla türü vardır. Bunlardan Bazal hücreli karsinom adı verilen türü genellikle yayılmaz ve cerrahi olarak tedavi edilebilir. Squamöz hücreli karsinom ise ameliyat yanında radyoterapi de verilmesi gerekebilen başka bir türdür. Cilt kanserleri içinde en az görülen ancak en fazla yayılabilen tür malign melanomdur. Bu kanserde tüm kanserlerde olduğu gibi erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcı olabilir. Bu nedenle eğer bir kişi cildinin her hangi bir yerinde daha önce görmediği bir lezyon/yara/ben ile karşılaştığında vakit kaybetmeden en yakın plastik cerrahi polikliniğine başvurmalıdır.

en_GBEnglish
Scroll to Top