Hasta Fotoğrafı Paylaşılabilir mi?

Son zamanlarda ameliyat olmayı düşünen pek çok hastamız bu sayfada hastaların öncesi-sonrası fotoğraflarını paylaşmamızı isterken neden paylaşmadığımızı sordu. Bu soruyu cevaplamadan önce bilmemiz gereken ayrıntı, isteyen kişi istediği fotoğrafı çeşitli bilgisayar programları aracılığıyla istediği kadar değiştirebilir. Sosyal medya veya kişisel sitelerde paylaşılan her fotoğrafın gerçek olduğunu düşünmek / inanmak hastalarımızın yanılmasına sebep olabilir. Nitekim kötü bir cerrahi sonuç bilgisayar ortamında bir mucize gibi pazarlanabilir.  

Peki, hal böyle iken hasta fotoğrafları paylaşmak…
Kanuni mi? Etik mi? Doğru mu?

İlk sorunun cevabı hasta fotoğrafları paylaşmak 29 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Sağlık Hizmetlerinde Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik” gereğince, kurallara uyma şartıyla serbest hale getirildi. Türk Tabipler Birliği, Sağlık Bakanlığı ve Reklam Rekabet Kurumu yapılan paylaşımların yeni yönetmeliğe uyup uymadığını denetleyecek. Kurallara uyulmadığının tespit halinde cezai yaptırım uygulanacak.

Hastadan izinsiz fotoğrafını paylaşmak etik değil. Belirli şartlar halinde hasta izin verdiği takdirde etik açıdan problem oluşmayabilir.

Kanunlar zamanla değişebilir, etik boyut ise çeşitli ortamlarda tartışılabilir. Bizim sormamız gereken asıl soru doğru olup olmadığıdır. Hekimler ticaret erbabı değil, kutsal bir mesleğe yıllarını vermiş yeryüzünün en eski mesleklerinden birinin üyeleridir. Bu nedenle hastaları ‘müşteri’ olarak gören kişilerce yapılan yanıltıcı, photoshoplu paylaşımlar hem hekimlik etik ilkelerine uymamakta, hem de kanunen suç kabul edilmektedir. Hastayı bilgilendirme amaçlı üstünde efekt (oynama) olmayan fotoğraflar, hastanın izin vermesi halinde sınırlı olarak paylaşılabilir.

Hastaların fotoğraflarını paylaşmanın sınırları kanunlarca belirlenmiş olup kurallara uygun paylaşım yapmak kişisel bir seçimdir.

en_GBEnglish
Scroll to Top