İdeal Burun Nedir?

Tarih boyunca insan vücudunu özne olarak ele alan insanoğlu, bu öznenin en ideal formunu tariflemek ve oluşturmak için uğraş vermiştir. Yüzümüzün ortasında en dikkat çekici organımız olan burnumuz ise bu idealizm fikrinden en çok etkilenen organlarımızdan biridir.

Pek çok farklı Plastik Cerrah bu idealizm fikri ile burun ve yüzde olması gereken oranları tanımlamıştır. Sadece yüzümüzdeki organlarımızın birbirine oranı değil aynı zamanda burnumuzun alnımız, dudağımız ve çenemizle olan açıları da önem arz etmektedir. Bu açı ve oranlara göre ideal yüz ve burun ölçüleri tanımlansa da gerek dünyada gerekse ülkemizde ideal yüz ve/veya buruna rastlamak çok kolay değildir.

Bir kişinin yüzünün güzel olması yüzünün ideal ölçülere sahip olduğu anlamına gelmeyeceği gibi ideale yakın bir yüzde dahi farklı burun ölçüleri göze hoş gelebilir. Sözgelimi Rihanna yüz hatları narin ve ideale yakın bir kadın olmasına rağmen burnu ideal burundan çok uzakta yüzüne göre gayet geniş bir burundur. Ancak geniş burnu tüm dünyaca ‘güzel’ olarak algılanmasına engel olmamaktadır. Yine tüm dünyada tanınan Milla Jovovich neredeyse ideal yüze sahip iken burun sırtında hump adı verilen bir çıkıntı vardır. Fakat bu çıkıntı ‘güzel’ algısına her hangi bir zarar vermemektedir.

İdeal olmayan bir yüze ideal burun yapmaya çalışmak, vitrinde çok güzel duran bir elbisenin bedeni uymasa da alınıp giyilmesine benzer. Bu nedenle ideal burundan bahsetmek yerine kişinin yüzünün özellikleri iyi incelemek ve bu yüze uygun burun şekli vermeye çalışmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Yine bir kişide çok güzel görünen bir burun başka bir kişide yapay görünebilir. Bir hastaya rinoplasti yapıldığında yeni tanıştığı bir kişi burnun ameliyat geçirdiğini anlayabiliyorsa bu ameliyatın tam olarak başarılı olduğunu söylemek güçtür. Rinoplastide ideal burundan bahsetmek yerine ideal sonucun tartışılması daha doğru olacaktır. Kişinin yüzüne yakışan, anormal olmayan, ameliyat öncesi kişiyi tanıyan arkadaşlarının bir değişiklik olduğunu anlayabildiği, yeni tanıştığı kişilerin ise rinoplasti olduğunu anlayamadığı burun şekline ulaşılmak, rinoplastide ideal sonuç olarak tanımlanabilir.

tr_TRTurkish
Scroll to Top